PROTIPOŽARNI SISTEMI, TESTIRANI, DA VZDRŽIJO GIBANJE

Naši protipožarni sistemi imajo številna soglasja po najnovejših industrijskih standardih

Firestop sytem test to withstand movement and fire

Potresi povzročajo resne poškodbe zgradb. Vendar pa nekaj lahko škodi še bolj, požari, ki sledijo potresom. Požari so najpogostejše tveganje po potresu in pogosto jih povzročijo poškodovani električni ali mehanski sistemi. 

Pri Hiltiju smo izvedli obsežno testiranje v skladu z najnovejšimi industrijskimi standardi. Iz tega izhaja, da ponujamo neodvisno odobrene rešitve, testirane za to, da vzdržijo premike med potresi. 

S tem se obvezujemo k reševanju življenj, zaščiti premoženja in izboljšavi učinkovitosti gradnje.

Vplivi gibanja v stavbah

Običajno slišimo o potresih le, ko povzročajo uničujoče škodo, v resnici pa se pojavljajo vsak dan po vsem svetu. Dejansko so potresi le eden od mnogih virov gibanja, v stavbah.

Drugi viri so vibracije in raztezanje cevi in hidravlični udar ali poslabšanje konstrukcije. Gibanje lahko poškoduje plinske cevi in električne sisteme ter s tem poveča tveganje požara. Lahko onesposobi aktivne protipožarne sisteme kot so detektorji ali škropilni sistemi, ker prekine dobavo vode zaradi poškodovanih cevi.

Na tem mestu je varnost oseb v zgradbah večinoma zaupana sistemom pasivne protipožarne zaščite, ki niso odvisni od vode in elektrike.

Greatest repair costs after an earthquake

Pomen omejevanja ognja kot nekonstrukcijskega sistema

V preteklosti se je potresni inženiring osredotočal na načrtovanje konstrukcijskih elementov za preprečevanje rušenja stavb. Vendar se je to spremenilo in zdaj vključuje tudi nekonstrukcijske elemente.

Nekaj zanimivosti:

 • Nekonstrkcijski sistemi v stavbah so bistvenega poemena za neprekinjeno izvajanje osnovnih storitev kot je npr. oskrba z vodo in elektriko (cevi in kabli), sistemi za ukrepanje v sili (alarmni sistemi), pasivna požarna zaščita (pregrade) in aktivna požarna zaščita (brizgalke).
 • Raziskave kažejo, da je naložba v nekonstrukcijske komponente veliko večja kot v konstrukcijske in obsega 50-70 % vseh vlaganj v stavbe.
 • Poleg tega se gradbeni standardi približujejo strožjim zahtevam za nekonstrukcijske elemente, zlasti za družbene in javne stavbe kot so bolnišnice ali šole.

Sposobnost gibanja sistemov za omejevanje ognja

Ker gradbeni predpisi za nekonstrukcijske sisteme postanejo strožji, morajo proizvajalci ponuditi protipožarne sisteme, ki so bili testirani v skladu s standardi, priznanimi po vsem svetu, kot sta EN ali ASTM.

Predpisi, ki določajo testiranje se nenehno razvijajo. Vsako leto se objavljajo novi standardi za zadovoljevanje potreb industrije in konec koncev izboljšanje življenjske varnosti.  Tak primer je standard ASTM E-3037, objavljen novembra 2016, z uradnim naslovom “Test Method for Measuring Relative Movement Capabilities of Through-Penetration Firestop Systems.”

Ta novi standard vsebuje smernice za izvajanje preizkusov za ovrednotenje gibalne zmogljivosti izdelkov s popolnim prehajanjem kot so cevi in kabli. Izdelki Hilti se testirajo z dvosmernim cikličnim testom, ki mu sledi požarni test. Rezultati so nato razvrščeni kot A, B ali C, pri čemer A označuje najboljšo učinkovitost v smislu gibanja v določeni smeri.

Movement tests with firestop blocks

Test gibanja v navpični smeri

Movement tests with firestop blocks

Test gibanja v vzporedni smeri

Testirali smo večino svojih izdelkov, od tesnilne mase kot je FS-ONE Max do predoblikovanih naprav kod so hitri odvodniki ali opeke. Vsi izdelki so pokazali zadovoljive rezultate, na splošno pa so predoblikovane naprave izstopale v primerjavi s tradicionalnimi protipožarnimi sistemi, kot so požarne malte ali prevlečene plošče. 

V primeru spojev in fasad je bila zmogljivost gibanja preskušena v skladu s standardom ASTM E1399. Vsi naši izdelki so morali opraviti te teste in so pokazali zadovoljivo učinkovitost v smislu gibanja. Te teste so akreditirali neodvisne zunanje organizacije, kot so Underwriters Laboratories (UL), na katerih seznamih so podane gibalne zmožnosti vsakega od sistemov.

Zavezani smo k nenehnemu izboljševanju varnosti stavb za ljudi, ki jih uporabljajo z razvojem in testiranjem naših protipožarnih sisteme v skladu z najnovejšimi industrijskimi standardi.

MORDA VAS ZANIMA TUDI

 • Elementi naših sistemov za omejevanje ognja in za protipožarno zaščito

  Elementi naših sistemov za omejevanje ognja in za protipožarno zaščito

  Naše rešitve so zasnovane za lažjo zaščito stavb pred ognjem in reševanje življenj in imajo veliko število soglasij. Komponente vključujejo tesnilne mase, sisteme za prevleke, opeke, pene, programsko opremo in drugo.

  Podrobnejše informacije
  Tipična uporaba omejevanja ognja

  Tipična uporaba omejevanja ognja

  Ponujamo širok izbor izdelkov in sistemov za omejevanje ognja za številne industrijske panoge. Naše protipožarne rešitve so preproste za montažo naknadno vgradnjo in inšpekcijske preglede.

  Podrobnejše informacije