Pogosta vprašanja: Baterijski stroji Hilti

Odgovori na pogosta vprašanja o naših električnih strojih in baterijah, vključno s platformo Nuron

BATERIJSKE PLATFORME

Kakšna je razlika med baterijskimi platformami Nuron ter 12-, 22- in 36-voltnimi baterijami?

Nuron je najnovejša pridobitev Hiltijeve družine baterijskih naprav. Zagotavlja eno visokozmogljivo baterijsko platformo za vse vaše baterijske stroje Hilti. Nuron vam omogoča poenostavitev pri delu, saj lahko z enim kompletom visokozmogljivih in medsebojno izmenljivih 22-voltnih baterij Nuron izvajate vsa dela, od vijačenja do rezanja betona. Naše druge baterijske platforme vključujejo 12-voltno platformo v nižjem kompaktnem razredu za delo na težko dostopnih mestih, predhodno 22-voltno platformo in 36-voltno platformo za zahtevnejša dela, kot so rezanje in brušenje kovin.

NADGRADNJA NA NURON

Ali moram nadgraditi na Nuron ali lahko še naprej uporabljam baterijske stroje Hilti, ki jih že imam?

Obstoječe baterijske stroje Hilti lahko še naprej uporabljate. Vseeno pa priporočamo, da nadgradite na Nuron, ker ta platforma zagotavlja višjo zmogljivost in boljšo povezljivost po podobni ceni.

Ali so stoji Nuron dražji od obstoječih 22- in 36-voltnih strojev Hilti?

Platforma Nuron je cenovno podobna drugim baterijskim platformam. Za več podrobnosti o posameznih strojih lahko obiščete strani z izdelki na našem spletnem mestu, kontaktirate službo za podporo strankam, se obrnete na svojega prodajnega svetovalca ali obiščete eno od trgovin Hilti.

Ali je treba v primeru nadgradnje na Nuron zamenjati rezervne dele in pribor?

Ne – ni treba zamenjati vseh rezervnih delov in pribora. Za več informacij lahko obiščete strani z izdelki na našem spletnem mestu, kontaktirate službo za podporo strankam, se obrnete na svojega prodajnega svetovalca ali obiščete eno od trgovin Hilti.

Kako dolgo bodo na voljo obstoječi 22- in 36-voltni stroji Hilti?

Trenutne 22- in 36-voltne platforme bodo še naprej podprte in na voljo, dokler bo potrebno.

Ali za lažje naloge lahko še vedno uporabljam 12-voltno platformo s strojem nižjega kompaktnega razreda?

Da. Za nezahtevne naloge na težko dostopnih mestih lahko še naprej uporabljate 12-voltne baterijske stroje Hilti.

Ali lahko z baterijami Nuron uporabljam 22- in 36-voltne stroje Hilti, ki jih že imam?

Če želite z obstoječimi 22-voltnimi stroji uporabljati baterije Nuron, lahko v večini primerov uporabite adapter. Za informacije o tem, ali je adapter mogoče uporabljati z določenim strojem, obiščite strani z izdelki na našem spletnem mestu, kontaktirajte službo za podporo strankam ali obiščite eno od trgovin Hilti. Za 36-voltne stroje adapter ni na voljo.

BATERIJE

Kako naj shranjujem litij-ionske baterije in upravljam z njimi?

Za daljšo življenjsko dobo baterije, višjo produktivnost in boljšo zaščito vaših delavcev priporočamo naslednje: 

  • Temperatura shranjevanja med –20 °C in +40 °C  
  • Baterij ne shranjujte na polnilniku. Po končanem polnjenju baterijo vedno odstranite iz polnilnika.  
  • Baterij ne shranjujte na mestu, kjer so izpostavljene neposredni sončni svetlobi, virih toplote ali za steklom.  
  • Delovna temperatura v okolici naj bo med -17 °C in +60 °C.  
  • Redno preverjajte baterije in jih ne polnite ali praznite, če je opazite poškodbo.  
  • Baterije naj bodo čiste – prah in umazanijo odstranite s suho mehko ščetko ali suho krpo.  
  • Baterij ne uporabljajte za druge namene (npr. namesto kladiva).

Kaj pomeni stanje baterije?

Stanje baterije ponazarja preostalo življenjsko dobo litij-ionske baterije. Vse litij-ionske baterije sčasoma izgubijo kapaciteto in zmogljivost – ne glede na to, ali gre za baterijo v stroju, prenosnem računalniku ali telefonu. Na platformi Nuron vam funkcija stanja baterije prikazuje smernice glede menjave baterije. Na tak način vedno delate z najbolj optimalno zmogljivimi stroji.

Ali litij-ionske baterije delujejo tudi v hladnem vremenu?

Delovna temperatura okolja mora biti med -17 °C in +60 °C, optimalni razpon pa je med 10 °C in 30 °C. Baterij ni mogoče polniti pod 0 °C.

Ali je treba litij-ionske baterije pred polnjenjem popolnoma izprazniti?

Ne, litij-ionske baterije pred polnjenjem ni treba popolnoma izprazniti. Li-ionske baterije so zelo vsestranske in ni posebnih skrbi glede skrajšanja življenjske dobe baterije zaradi "spominskih učinkov" pri delnem polnjenju in praznjenju.

Kako dolgo življenjsko dobo ima Hiltijeva litij-ionska baterija?

Baterije Nuron vsebujejo visokokakovostne litij-ionske celice, ki so zasnovane za visoko zmogljivost in dolgo življenjsko dobo. Življenjska doba posamezne baterije je med drugim odvisna od številnih dejavnikov, npr. vrste stroja, sile uporabnika, pogostosti uporabe in temperature okolja.

OKOLJSKA TRAJNOST

Kako lahko varno zavržem litij-ionske baterije?

Za svoje izdelke prevzemamo odgovornost v celotni življenjski dobi in tudi ob koncu življenjske dobe, tako da ne končajo na odlagališčih. Baterije Hilti lahko prinesete v trgovino Hilti, ali pa se glede navodil za odlaganje posvetujete z lokalnim komunalnim podjetjem ali organom za javno zdravje. Preden baterije odvržete, kontakte prekrijte z neprevodnim materialom (npr. izolirnim trakom). Baterij ne odvrzite med gospodinjske odpadke.

Ali je baterijske stroje Hilti mogoče reciklirati?

Naši stroji vsebujejo visoke deleže jekla, bakra in aluminija, pri čemer je mogoče več kot 70 % mase stroja reciklirati v različne namene. Prav tako si stalno prizadevamo ta delež še povečati.

Kako Hilti zmanjšuje okoljski vpliv svojih strojev?

Pri Hiltiju upoštevamo celotno življenjsko dobo izdelkov. V izdelkih na primer trenutno uporabljamo v povprečju 23 % recikliranega materiala (v primerjavi s svetovnim povprečjem 8 %), hkrati pa se 100 % naše proizvodnje napaja iz obnovljivih virov energije. Osredotočamo se tudi na popravila strojev in ne zgolj njihovo zamenjavo; ko se stroju izteče življenjska doba, ga brezplačno prevzame naša globalna mreža partnerjev. Česar ni mogoče ponovno uporabiti, se reciklira prek preverjenih logističnih partnerjev drugih ponudnikov. Tako zagotavljamo preverjanje strojev in njihove primernosti za ponovno uporabo: cele stroje podarimo, dele strojev pa vključimo v program ponovne uporabe rezervnih delov. Ker naši stroji vsebujejo več kot 70 % kovine, večina mase strojev lahko ponovno vstopi na mednarodne trge blaga. Za več informacij obiščite razdelek o trajnosti na našem spletnem mestu.

Kako si Hilti prizadeva zmanjšati okoljski vpliv litij-ionskih baterij?

Baterije, ki jih zbere naša globalna mreža, reciklirajo drugi ponudniki, specializirani za recikliranje baterij. Iz njih pridobijo posebne materiale, vključno s kobaltom, nikljem in litijem. Te materiale se nato ponovno uporabi v prihodnjih proizvodnih procesih. S partnerjih, ki izvajajo recikliranje, tesno sodelujemo pri izboljšavi postopka recikliranja, saj želimo zagotoviti, da se pridobi čimveč dragocenih materialov.

Baterijsko in brez kompromisov

Več zmogljivosti. Več varnosti. Več povezljivosti. Več o platformi Nuron